Grande Garage

Grande Garage

Szellőző ventilátor ellenállás csere

2020. június 18. - ALIENwoods

Úgy látszik a nyár beköszöntével kívánja a törődést az autó.
Már előző nyáron is gyanús volt, hogy mitől hangos a ventilátor bekapcsolt klímánál. Gyanakodtam már a klímakompresszorra, vagy a radiátor ventilátor motorjára, míg végül a témának utána youtubeozva előbukkant az alábbi:

 

Még a hangszín is stimmelt a Puntónál:

Azt tudni kell, hogy az ellenállásból két verzió létezik, egyik 3 lábú és lefelé néz a csatlakozója, másik 2 lábú és a tűzfal felé áll ki a csatlakozója. Mielőtt cserélsz, célszerű meggyőződni arról, hogy a kocsidban éppen melyikkel szerelték.
Nos kisebb pecázás után jól látható, hogy feltételezem még a gyári ellenállás milyen állapotba került elő.

Már elsőre szemet szúrt a + rézkábel használata, amit igazol az is, hogy a ventilátor ahogy bemelegedett és a motor hőfok jeladó jel adott, úgy folyamatosan csutkára járatva üzemelt. Feltételezem ezzel a "fixre-kötéssel" próbáltak spórolni körülbelül ~10.000 forintot, ami valóban spórolás, csak közben a ventilátor motorja is extra teljesítménynek van kitéve, így egy 10 ezres spórolás, később belevisz egy 40+ ezres ventilátor motor cserébe, amihez a jármű elejét is meg kell bontani. Mindegy, a mester nevét homály fedi, és jól van ez így.

A cseredarabon (Cikkszm.:55703589, a 3 lábúé) jól látszik, hogy mekkora a korbeli eltérés:

És valóban csere után, üzem meleg motornál + bekapcsolt klímával (felhúzott ablakokkal a fókák miatt) azonnal hallható volt, hogy becsendesedett a ventilátor, azaz végezte az ellenállás a dolgát serényen.

A bejegyzés trackback címe:

https://grande.blog.hu/api/trackback/id/tr1915826850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása